​Ruimtetelescoop James Webb is gearriveerd: dit zijn de plannen

Het stokje overnemen van Hubble
De ruimtetelescoop, die is vernoemd naar een voormalig hooggeplaatst persoon bij NASA, heeft nog één grote draai gemaakt om uiteindelijk op zijn juiste positie in de ruimte te komen. Het waren spannende tijden voor aarde, maar nu gaat het eigenlijk pas echt beginnen. De ruimtetelescoop moet het stokje overnemen van de Hubble, al zal die nog niet direct met pensioen gaan. Beide missies blijven wel naast elkaar bestaan.

Het is een bijzondere reis die James Webb heeft afgelegd, want hij moest niet alleen zo ver gaan, er waren ook allerlei opdrachten die hij onderweg moest voltooien. Geen tien, geen 3, geen 30, maar 344 stuks. Omdat hij niet met al zijn uitsteeksels en in zijn volledige lengte kon worden gelanceerd, moest hij gaandeweg zaken uitschuiven, openvouwen, enzovoort. Er kon dus ontzettend veel misgaan. Sommige dingen konden op aarde niet eens goed getest worden, dus daarvan was het maar de vraag hoe dat met alle druk en onbekende ruimte-omstandigheden zou gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *